5 steg for å lykkes med en karriere innen sikkerhetsledelse

5 steg for å lykkes med en karriere innen sikkerhetsledelse

Hva er det du trenger å kunne for å bli en ekspert på sikkerhetsledelse eller en sikkerhetsleder? Hva kan du allerede noe om? Hva er du god på? Og hva trenger du å lære mer om for å ta ditt neste steg i karrieren?

Skrevet av Thorbjørn Lerø (Lesetid 5 min)

Disse spørsmålene stilte jeg meg selv etter 10 år i Forsvaret, da jeg var på jakt etter nye utfordringer og begynte å se på muligheter i næringslivet.

Fra min egen erfaring og gjennom å veilede andre, har jeg utarbeidet fem praktiske steg du kan følge for å fremme din karriere innen cybersikkerhet. Disse stegene er tenkt som en guide for å hjelpe deg med å utvikle deg på feltet:

  1. Kartlegg din kompetanse
    Gjør en ærlig vurdering av hva du allerede kan og hva du trenger å lære mer om. Dette gir deg et klart bilde av hvor du står, og hva du må jobbe med for å forbedre deg.
  1. Sett deg mål, og bestem deg for å gå for det!
    Uansett hvor du er i karrieren, er det viktig å sette tydelige mål. Enten du ønsker å gå fra junior til senior, eller fra senior til ekspert, vil konkrete mål hjelpe deg å ta de riktige valgene, enten det er valg av jobb, prosjekter, kurs eller sertifiseringer.
  1. Bygg kompetanse og erfaringer
    Det er ikke nok å ha teoretisk kunnskap; praktisk erfaring er avgjørende. Engasjer deg i prosjekter, søk nye utfordringer, og lær av dine feil. Over tid vil dette gjøre deg bedre rustet til å håndtere komplekse sikkerhetsutfordringer.
  1. Utdanning og kontinuerlig læring
    Å lykkes innen sikkerhetsledelse krever kontinuerlig læring og utvikling. Det betyr å holde seg oppdatert med de nyeste trender og teknologier, delta på kurs og konferanser, og søke veiledning fra erfarne fagfolk. Invester i din utdanning og sørg for at du hele tiden utvider dine kunnskaper og ferdigheter.
  1. Coaching som verktøy
    En annen viktig faktor for å utvikle seg som sikkerhetsleder er coaching. En dyktig coach kan hjelpe deg med å navigere gjennom karriereutfordringer, identifisere dine sterke og svake sider, og gi deg verdifulle råd om hvordan du kan forbedre dine ferdigheter og nå dine mål. Gjennom personlig veiledning og støtte kan du få innsikt og perspektiver som du kanskje ikke ville oppdaget på egen hånd. Coaching kan være nøkkelen til å akselerere din karriereutvikling og oppnå ditt fulle potensiale.

En jungel av faguttrykk ...

Det er lett å gå seg vill i jungelen av faguttrykk som ISO, NIST, SCO, GDPR, Zero Trust Architecture, SIEM, MFA, og incident response. Det jeg gjorde i begynnelsen av min karriere, var at jeg satte meg ned med de to største sikkerhetsrammeverkene, ISO 27001 og NIST, og begynte jeg å koble disse rammeverkene sammen erfaring og praksis fra Forsvaret og Sikkerhetsloven. Da gikk det opp mange lys for meg!

Jeg klarte å se sammenhengen mellom det jeg hadde gjort i Forsvaret og det næringslivet etterspurte og hadde behov for.

Basert på mine erfaringer har laget et rammeverk, som du kan bruke for å stake ut kursen for din videre karriere. Dette rammeverket er bygget på ISO 27001, og som leder har jeg brukt rammeverket til å utvikle konsulenter fra juniorer til senior og seniorer til eksperter.

Rammeverket vil gi deg oversikt over hvilke områder du er god på og hvilke du trenger å forbedre deg på. Det er ikke noe hokus pokus, men det begynner med å finne ut hvor du er i dag.

  1. Sikkerhetsstyring og ledelse: Du må forstå hvordan du styrer sikkerhetsarbeidet og leder mennesker gjennom krav og prosesser. Og du må kjenn til kjente sikkerhetsrammeverk og krav som ISO/IEC 27001, NIST, GDPR (personvern) og NSMs grunnprinsipper.
  2. Risikostyring: Du må kunne grunnleggende informasjonssikkerhetsrisikostyring og prinsipper. Du må kjenne til hvordan du lager en risikomatrise, leder og gjennomfører risikovurderinger, utvikler risikohåndteringsplaner, og effektivt kommuniserer risiko til interessenter.
  3. Asset Management: Du må kunne etablerer en verdioversikt, gjør en verdivurdering, og vite hvordan holder oversikten oppdater.
  4. Identitets- og tilgangsstyring (IAM/PAM): Du må kunne grunnleggende tilgangsstyringsprinsipper og Identity Lifecycle Management. Her kan det være nyttig med erfaring fra ulike praksiser som Single Sign-On (SSO) og Multi-Factor Authentication (MFA).
  5. Leverandørstyring: Du må kunne lage en oversikt over tredjepartsleverandører, og kunne vurdere deres sikkerhetspraksiser.
  6. Trussel- og sårbarhetshåndtering: Du må holde deg oppdatert på det aktuelle trusselbildet, og kjenne til metoder for å identifisere og vurdere sårbarheter, samt kunne implementer proaktive tiltak for å beskytte mot potensielle angrep.
  7. Sikkerhetsarkitektur og nettverkssikkerhet: Du må kjenne til hvordan du beskytter nettverk, endepunkter, og infrastruktur.
  8. Sikker drift og sikkerhetsovervåkning: Du må kjenne til hvordan du oppretthold sikker drift av systemer, samt oppdager hendelser og responderer på disse.
  9. Hendelses- og krisehåndtering: Du må kunne utvikle og implementer prosedyrer for håndtering av sikkerhetshendelser fra oppdagelse til løsning. Du må øve på krisehåndtering for å kunne respondere raskt og effektivt under en hendelse.
  10. Sikker utvikling, sky- og applikasjonssikkerhet: Du må kjenne til hvordan du beskytter data i applikasjoner, gjennom hele applikasjonens livsløp.
  11. Fysisk sikkerhet: Du må kjenne til hvordan du kan beskytte data og infrastruktur mot fysiske trusler, som adgangskontroller, overvåkning og andre tiltak for å beskytte mot fysiske angrep.
  12. Menneskelige beskyttelsestiltak, opplæring og sikkerhetskultur: Du må kjenne til tiltak som bakgrunnssjekk, sørg for god onboarding og regelmessig opplæring i sikkerhetsbevissthet for ansatte. Skap en kultur der alle er bevisste på sin rolle i å opprettholde sikkerheten.

For å bruke dette rammeverket som et verktøy for din personlige utvikling, så har jeg en oppgave til deg. Du skal score deg selv på hvilken grad du opplever at du mestrer det området på skalaen:

  • Lite: Har hørt om begrepet
  • Middels: Kjenner til begrepet og har en forståelse for hva det innebærer
  • Høy: Har god forståelse for hva området innebærer og har praktisk erfaring og løsninger på området.

Bonus: Utvikle dine menneskelige ferdigheter!

For at du skal lykkes i rollen som sikkerhetsleder er det et par ferdigheter jeg vil anbefale du ser nærmere på. En av ferdighetene du bør trene opp er dine analytiske ferdigheter – du må kunne forstå hva en rapport betyr for sikkerheten. Du bør også trene på dine kommunikasjonsferdigheter – for som sikkerhetsleder eller ekspert må du kunne kommunisere med ledelse og ansatte. Til slutt, vil jeg anbefale deg å videreutvikle dine lederferdigheter. Du skal lede organisasjoner, mennesker, workshoper og prosjekter.

Din utvikling starter nå...

Du kan laste ned Kompetanseguiden som hjelper deg med å kartlegge din kompetanse og sette konkrete mål for din karriere.

Få en skreddersydd karriereplan

Ønsker du personlig oppfølging og coaching? La oss ta det første skrittet sammen mot en lysende karriere innen sikkerhetsledelse! 

Tilbake til bloggen